V sredo, 21.6.2023 se je ob 18. uri v multimedijski učilnici zgodil pomemben glasbeni dogodek. Pomemben – no, vsaj za tiste učence, ki so vse leto obiskovali mladinsko glasbeno dejavnost na osnovni šoli Nove Fužine.
Vse leto so vadili in nastopali: na decembrskem dobrodelnem koncertu, pa februarja, ob kulturnem prazniku, nato še na pohodu Ob žici, … Pa vendar je vedno nekaj manjkalo. Vedno so se naučili in pripravili program, ki so ga morali pripraviti – priložnosti primerno.
… Vse do tega glasbenega recitala.
Tu sem dala učencem, ki so vse leto obiskovali mladinsko glasbeno dejavnost, posebno ustvarjalno nalogo: za ta nastop izberite skladbo, KI VAM JE VŠEČ IN JO IMATE RADI!
Na mladih obrazih so se drug za drugim – tako na pouku klavirja, kot tudi pri pouku kitare in petja – na obraz narisali nasmehi. In mlade glave so nam tako pripravile pester ter bogato razgiban glasbeni program, ki nam bo tako mladim kot mladim po duši še dolgo odzvanjal v ušesih.
Učenci pa niso le vadili in se pripravljali na recital. Zavzeto so pomagali tudi pri pripravi čisto pravih koncertnih listov, tako kot se za glasbeni recital tudi spodobi. Pred prihodom publike so na vsak stol položili enega, da bodo poslušalci vedeli, kaj poslušajo ter kakšnega za spomin tudi odnesli s seboj domov. Na vseh koncertnih listih pa je bil napisan tudi glavni razlog, zakaj prirejamo naš glasbeni recital: »… Ker kdaj radi igramo tudi kaj po svoje. Za dušo.«
Končno je nastopila dogovorjena ura in tako učenci, kot navzoči v publiki so z velikim pričakovanjem čakali, kdaj se bo vse skupaj začelo.
Glasbeni recital so otvorili glasbeniki šolskega mladinskega orkestra. Izvrstnim glasbenikom: Igorju Lukiću, Martinu Jamborju ter Eldarju Ćatiću so pri otvoritveni skladbi pomagali tudi člani zbora: Lavra Čušin, Elena Raković, Enej Miklič (ki je izvedel tudi solo iz žvižganja), Dijana Inđić ter Zoja Obreza. Po iskrivem začetku so prišli na vrsto solisti na inštrumetih.
Maša Ivkovič je zaigrala glavno temo iz filma Interstellar, skladatelja Hansa Zimmerja. Katarina Starčević nam je predstavila Puciharjevega Malega začka (ki sicer velja za redno skladbo programa glasbenih šol!). Anastasija Vujinović si je izbrala skladbo Jamesa Hornerja, My Heart Will Go On in z njo smo v mislih za hipec odpotovali na Titanik, kjer smo se spomnili tudi pevke Celine Dion, ki je pesmi dala svoj glas. Liam Sabljaković je izbral skladbo Bielo Dugme – ĐjurĐevdan. Maša Stramšek Midžić nam je predstavila Prvi valček Ilonke Pucihar. Olivija Vehar nas je prestavila v znanstveno-fanstastično vzdušje s skladbo Hiroyuka in Rie Sawana Attack On Titan. Kala Ivanović nas je ponesla v pop vode s skladbo Somewhere Only We Know. Konec programa pa sta začinili še Katarina Starčević in Leja Purić s skladbo Bella Ciao (iz filma La Casa De Papel).
Ko smo se naužili zvoka instrumentov, sem mlade učence pozvala, da bo v naslednjih mesecih čas, da spočijejo prste in prisluhnejo še ostalim zvokom, ki zdaj, poleti, potpežljivo čakajo nanje: zvok morja, ptičjega petja, igre in zabave.
Učenci so veselo vzkliknili in na koncu naredili še zmagovalno skupinsko fotografijo. Nekateri so povpraševali, kdaj bo spet tak recital, saj so se zares imeli zelo lepo. Ko sem jim zagotovila, da naslednje leto glasbeni recital zagotovo spet bo, so igrivo stekli v zadnje šolske dni pred začetkom počitnic.
Članek spisala: Janja Srečkar, učiteljica glasbe

Koncertni list

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost