S projektom »Tek podnebne solidarnosti« smo pričeli v oktobru 2022 in ga izvajali vse do junija 2023. V 1. triadi so pri celoletnem projektu sodelovali trije oddelki, dva prva razreda in en tretji (1.a, 1.b, 3.a), skupaj 78 učencev in učenk. Na solidarnostnem teku se je zbralo 10 oddelkov, učenci od 1. do 5. razreda, skupaj okoli 180 otrok.

V 2. in 3. triadi je pri različnih delavnicah čez celo šolsko leto sodelovalo pet oddelkov (6.a, 7.a, 7.b, 8.a in 8.b), to je 116 učencev. Pri teku v okviru športne vzgoje so sodelovali vsi učenci od 6. do 9. razreda, skupaj 194 učencev.

Na atletskem mnogoboju so sodelovali skoraj vsi učenci naše šole.

S projektom smo na naši šoli želeli učencem podrobno predstaviti pojem podnebnih sprememb, kaj so, kako in zakaj nastanejo, katere so njihove posledice pri nas in v revnejših državah Afrike in Azije. Pri učencih smo želeli spodbuditi razmišljanje o obravnavani tematiki preko pogovorov, ogledov interaktivnih prispevkov, likovnih in literarnih delavnic, dramatizacij. Eden od ciljev je bilo prav tako zavedanje, kako lahko vsak od njih prispeva k zmanjševanju podnebnih sprememb in solidarnosti do drugih.

Učenci so tekli v znamenje solidarnosti z namenom:

– da bi imeli vsi ljudje na svetu dovolj vode in hrane;

– da bi imeli »normalno« vreme;

– da bi kmalu imeli vodo tudi tisti, ki je nimajo;

– da bi bila na nebu vsak dan »mavrica« za vse ljudi na svetu;

– da bi vreme »ubogalo ljudi«.

Veseli smo, da se je našega teka udeležilo veliko učencev. Ocenjujemo, da smo skupaj ozavestili okoli 200 učencev in učenk pa tudi kar nekaj staršev. Skupaj smo pretekli zavidljivih 352 solidarnostnih kilometrov.

Pri pouku športne vzgoje na razredni stopnji so učenci večkrat tedensko tekli in s tem pridobivali na kondiciji. Pri pouku športne vzgoje so učenci od 6. do 9. razreda tekli oktobra, novembra in od marca do junija. Povprečno so tekli trikrat na teden po 200 metrov, kar je naneslo kar 9017 km.

V okviru športnega dne, atletski mnogoboj, so učenci cele šoli na stadionu Slovan tekli na 60 in 600 metrov. Skupaj so pretekli 260,5 km.

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost